Week zonder vlees

Week zonder vlees

Iedere dag vlees en zuivel is niet meer van deze tijd. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…

193 LITER WATER

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 193 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor de productie van je dagelijkse portie vlees en zuivel, bijvoorbeeld voor de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf.

 

80 KILOMETER AUTORIJDEN

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 15,4 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 15,4 kg CO2-equivalenten staat gelijk aan zo’n 80 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren bespaar je dus zo’n 80 km autorijden!

 

834 GRAM DIERENVLEES

De gemiddelde volwassen Nederlander eet 119 gram vlees per dag. Dit bestaat uit zo’n 36 gram rood vlees (zoals varken en rund), 18 gram gevogelte (zoals kip en kalkoen), 47 gram bewerkt vlees (denk bijvoorbeeld aan vleeswaren of knakworst) en 18 gram vis. Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus 834 gram dierenvlees bespaard.

 

2,4 KILO ZUIVEL

De gemiddelde volwassen Nederlander consumeert wel 339 gram zuivel per dag. Hiervan is zo’n 35 gram kaas, 186 gram drinkzuivel en 118 gram eetzuivel. Door het niet eten en drinken van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus wel 2,4 kilo zuivel bespaard.

 

× Reageer op deze vacature!